Je kent het wel, van die dingen die ergens op zolder staan, waar je nooit meer naar kijkt, waar je niet aan toe komt, wat je ooit nog wilde doen en zo meer… Juist ja, van die dingen. Nou heb ik het voordeel dat ik een prachtige zolder heb, die ik niet alleen als bergzolder gebruik, maar die vooral ook mijn atelier is. Ik heb daar heel veel ruimte, heel veel licht. Het enige nadeel is de vlizotrap, maar ach, een kniesoor die daarop let! En op die prachtige zolder is dus ook heel veel plaats voor heel veel van die dingen, zoals genoemd in de eerste zin. Juist ja, die dingen.

En dus is het hoog tijd om de bezem erdoor heen te halen. Het wordt winter, dus een ideale tijd voor de grote opruiming. Want in de zomermaanden heb ik het te druk met heerlijk in de tuin zitten. In de winter is het vroeg donker, moet ik vroeg naar binnen, heb ik geen zin om veel TV te kijken, heb ik geen zin om de hele tijd achter mijn Mac te zitten en heb ik dus tijd, nee MAAK ik tijd om eens goed uit te mesten en die dingen te gaan doen, wat ik ooit nog eens wilde doen.

Een van die dingen is het opruimen van de oude dia’s en de fotoboeken. Ik heb niet eens meer een diaspeler en ik kijk echt nooit, nooit nooit in de oude fotoboeken. Zoveel foto’s die mij eigenlijk niets meer zeggen… van een leven wat niet meer van mij lijkt te zijn… Daarnaast moet ik ook nog steeds de ‘gesorteerde’ babyfoto’s van voornamelijk dochterlief inplakken. Die van zoonlief zijn ingeplakt, want toen had ik nog tijd over… jullie herkennen het beslist?? Tijd om aktie te ondernemen.

Afgelopen week heb ik de oude dia’s gepakt en heb ik besloten om er een deel van in te scannen in mijn digitale fotoboek. Ik heb een diascanner (die na het opruimen ook weer opgeruimd mag) en gelukkig is het digitale fotoboek vanaf 2000 wel netjes bijgehouden, veel makkelijker! Alles keurig op datum en in mapjes. Ik kan zo alles terugvinden en deze foto’s worden dan ook gebruikt als screensaver op mijn computer. Leuk om vaker terug te zien en heerlijk om van te genieten. En nu zijn daar dus een aantal foto’s bijgekomen van hele oude vakanties, van toen ik nog geen kinderen had. Ik heb de natuurfoto’s maar geskipt, want 15 dia-dozen, da’s wel erggggg veel. Ik heb voornamelijk de foto’s bewaard waar ik zelf op sta en dat is sporadisch, dus met dit klusje was ik in een weekje klaar!! Jippie! De rest is weg, vernietigd, foetsie en het voelt heerlijk!

En nu ga ik op naar de volgende klus: ik heb een deel van de oude fotoboeken naar beneden gehaald en ik ga lekker aan mijn grote tafel ga ik zitten ‘scheuren’ en sorteren. Ik ga de fotoboeken niet meer bewaren. Ik haal wat leuke foto’s eruit en die gaan in oude schoendozen, lekker op volgorde, briefjes erbij wat en wanneer het is. En de rest, dat gaat weg, foetsie! De schoendozen ga ik bekleden en die krijgen dan een leuk plekje ergens in huis, zodat je echt wel eens de foto’s gezellig kunt bekijken. Want… ik merk, als ik mijn babyboek nu oppak en mijn boek met vanalles en nog wat uit mijn jeugd bekijk, dan ga ik heerlijk hangen in het verleden en genieten. Sommige herinneringen zijn gewoon fantastisch om te bewaren en dat precies dat ga ik doen: de waardevolle herinneringen bewaren.

Juist, ik ben bezig met opruimen en genieten en het voelt gewoon goed!!