Sja… eh… is dit herkenbaar voor anderen die ooit een kleiner kind hadden die van lego hield/houdt? Ja, toch? Hopelijk wel toch? Echt wel, toch?? Please?? Want anders voel ik me helemaal zo alleen op deze wereld!!

Maar dit moet herkenbaar zijn voor anderen, want ik heb hele webwinkels gevonden die ongesorteerde lego per kilo opkopen ‘tegen een goede prijs’. Waarbij ze dan 8 euro per kilo aanhouden… Goede prijs?? Natuurlijk, complete uitgezochte pakketten met de boekjes erbij, dat levert een betere ‘goede prijs’ op…. Tsss… als ik dan toch moet sorteren en uitzoeken, we hebben nog alle boekjes, dan ga ik ook bouwen en dan verkoop ik alle lego los aan liefhebbers. Dan krijg ik er pas een ‘goede prijs’ voor.

We hebben veel, veel, heel veel lego. Complete series! De trein met alle uitbreidingen, de City compleet met brandweer, vliegtuigen en zo, de bouwwerken in het geel, de Miners, Bionicles, Exoforce, een boel racers en dan nog allerlei kleinere doosjes van ‘gewone’ lego en heel veel technic lego. Eh, had ik al gezegd, heel veel? Ja? Want alle dozen op de foto zijn helemaal gevuld, voornamelijk met ongesorteerde, door elkaar liggende lego in alle kleuren en maten en soms kom je dan nog halve stukken tegen die in elkaar zitten…. En ja, ik had al gezegd dat ik alle boekjes nog had he?

Al deze lego heb ik een jaar of 5 geleden mee verhuisd naar ‘Het Berenhol’. Er is nog een poos mee ‘gespeeld’, maar ja, toen werd hij ineens een puber, kwam er een andere school langs en had hij andere interesses. Zijn slaapkamer werd uitgemest van de Lego en op wat kleine projecten na, heeft hij er eigenlijk niet meer naar omgekeken. En ondertussen staat de lego op zolder… te wachten… bijna haast te huilen. Ik kon het horen en ik word er helemaal gek van!

En dus heb ik begin van 2017 ergens besloten dat we de lego ook moeten uitzoeken, sorteren, in elkaar zetten, kijken wat we bewaren en wat we wegdoen. Zodat ik de lego niet meer hoef te horen huilen en zodat de bergen van de zolder af komen… want ja, ook dat was een doorn in mijn oog. Begin 2017… en gisterenavond heb ik de stoute schoenen aangetrokken! Ik heb alle lego naar beneden gehaald (althans, ik hoop dat ik alle lego heb) en in mijn huiskamer gezet. Een mooi project voor de koude en regenachtige wintermaanden, toch?

Alleen… ik weet niet waar en hoe te beginnen? HELLUP!!! Even dacht ik, ik doe het per kilo weg, maar… eh.. dan krijg ik er een eerlijke prijs voor van veel te weinig voor de waarde van de lego. En als ik iets weet, dan is het dat lego zijn waarde behoudt. Zo niet zijn economische waarde, dan toch zeker zijn emotionele waarde en de kinderen vinden de lego van vroeger nog altijd superleuk om mee te spelen. Dus, waarom alles wegdoen? Tegen een ‘eerlijke prijs’?

En dus ben ik vanmorgen met een frisse blik opnieuw begonnen. Ik heb 1 doos genomen, die met een beetje gevuld was. Die heb ik omgekieperd en toen ben ik blokje voor blokje gaan bekijken. Ik had geluk, want in die doos zaten ook een aantal ‘complete’ stukken en dat schiet misschien op. En natuurlijk was het een bewuste keuze om juist voor die ene doos te kiezen. Ik ben nu op 80% van die ene doos en dadelijk maak ik het af. Dan gaan weer alle bakjes dicht en dan wacht ik weer op morgen, of op straks, of… nou ja, op een volgend moment vol goede moed.

En zo heel langzaam hoop ik dan dat ik enige vorm van structuur kan aanbrengen in deze mega berg lego, zodat ik door de blokjes het bos kan zien. En zodat ik kan gaan beginnen aan het opbouwen van prachtige lego werelden. Want dat is natuurlijk wel weer heel heel heel erg leuk om te doen! Ja, stiekem vind ik lego ook nog steeds heel erg leuk 🙂 En dan begint pas het echte probleem: waar en vooral hoe ga ik al die complete stukken opslaan? Hoe ga ik ze verkopen, als ik ze ga verkopen? In elkaar laten zitten of uit elkaar halen? Hmmm nou ja, dat zijn eigenlijk dan pas problemen voor later, toch? Eerst maar eens zorgen dat de tafel weer vrij wordt, zodat ik ruimte krijg om doos 2 om te kiepen…

De crisis die LEGO heet!! Wensen jullie me succes?